Malai Paneer | falhari Paneer Curry| Navratri Vrat Recipe| Falhari Paneer Sabji| Navratri Special | Fhalhari Panner malai
Ingredients:
Paneer: 250gm
Cashew: 20-25 (soaked)
Tomato: 2 big red
Green chilli:4-5
Ginger: 1 inch piece
Cumin seeds: 1/2 tsp
Red chilli powder: 1/2 tsp
Black pepper powder: 1/2 tsp
Cardamom:2-3
Cinnamon: 1 stick
Clove: 3-4
Fresh Cream :1/4 cup
Ghee: 1 tbsp
Chopped coriander for garnish
Method:
1. Firstly take a grinding jar add chopped tomatoes, soaked cashew, green chilli and ginger.
2. Grind all materials and make a fine paste
3. Now cut paneer into small pieces
4. Now heat a kadhi and add ghee
5. Now add whole spices cardamom,
6. cinnamon and clove after that add cumin seeds and mix well
7. Now add tomato puree and mix it well
8. Now cook for 5-7 min on low medium flame .
9. Now add red chilli powder and black pepper powder and mix it well
10. Now add fresh cream and mix it well
11. Now add paneer and give a nice mix
12. At last garnish with chopped coriander
Serve hot with kuttu Puri or parathe
Recipe in hindi
अवयव:
पनीर: 250 ग्राम
काजू : 20-25 (भीगे हुए)
टमाटर : 2 बड़े लाल
हरी मिर्च: 4-5
अदरक : 1 इंच टुकड़ा
जीरा: 1/2 छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर: 1/2 छोटा चम्मच
काली मिर्च पाउडर: 1/2 छोटा चम्मच
इलायची: 2-3
दालचीनी: 1 स्टिक
लौंग: 3-4
फ्रेश क्रीम :1/4 कप
घी: 1 बड़ा चम्मच
कटा हरा धनिया सजाने के लिए
तरीका:
1. सबसे पहले एक ग्राइंडिंग जार लें उसमें कटे टमाटर, भीगे हुए काजू, हरी मिर्च और अदरक डालें।
2. सभी सामग्री को पीस कर महीन पेस्ट बना लें
3. अब पनीर को छोटे छोटे टुकड़ों में काट लें
4. अब एक कढ़ी गरम करें और घी डालें
5. अब साबुत मसाले इलायची डालें,
6. दालचीनी और लौंग उसके बाद जीरा डालें और अच्छी तरह मिलाएँ
7. अब टमाटर प्यूरी डालकर अच्छी तरह मिला लें
8. अब धीमी मध्यम आंच पर 5-7 मिनट तक पकाएं.
9. अब इसमें लाल मिर्च पाउडर और काली मिर्च पाउडर डालकर अच्छी तरह मिला लें
10. अब फ्रेश क्रीम डालें
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