content='6BA5F9B5F454087FF8F9E7D8A94D5A90' name='msvalidate.01 Prachi's veg kitchen: Mava Gujiya

easy and tested recipe with step by step photos.

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Wednesday, 16 March 2022

Mava Gujiya


Mava Gujiya






Ingredients:
For outer layer
Maida ( white flour) 250gm
Ghee (clarifie butter )60gm
Water 1/2 cup
Oil for frying

For stuffing
Mava 250gm
Powder suger (bura) 125gm
Chopped dry fruits 1/2 cup
Grated Coconut 1/2 cup
Cardamom 1/2 tsp
Ghee 1 tbsp 
Gujiya Mould


Making: 
1 . Take big bowl, add flour and ghee . Gently rub it properly.
2. Now add some water and make a tight dough . Keep it aside for 15 mins. 
3. Meanwhile , heat a pan and add some ghee .
4. Add chopped dry fruits and roast them tell lightly brown color..and keep it aside
5. In the same kadai , add Mava and coconut . Roast for 2 min . Add raisin , roast dry nuts , cardamom powder and mix it well . Switch off the flame and keep aside for cool down.
6. When the mixture cooled properly, add powder suger and give a good mix . Now stuffing is ready ..
7. Take a Dough ,roll it and divide into lemon size ball 
8. Take a lemon size ball , roll it into 4 dimenter circle. ( Like chapati) 
9.Take chapati and place on the mould
10. Take 1 tsp stuffing and place them middle of the chapati. Now take little water and apply on the edge of chapati . 
11. Now close the mould tightly and clean the extra dough. 
12. Now heat oil in the pan . When oil lightly warn add gujiya one by one and fry on low flame till golden brown color .

Now sweet and juicy gujiya is ready 
enjoy With your family and friends 









मावा गुझिया

सामग्री:
बाहरी परत के लिए
मैदा (सफेद आटा) 250 ग्राम
घी 60 ग्राम
पानी 1/2 कप
तलने के लिए तेल

भराई के लिए:
मावा 250 ग्राम
चीनी पाउडर (बूरा) 125 ग्राम
कटे मेवे 1/2(आधा) कप
कसा हुआ नारियल 1/2(आधा) कप
इलायची 1/2 छोटा चम्मच
घी 1 बड़ा चम्मच
गुजिया मोल्ड


बनाना:
1. एक बड़ा कटोरा लें, उसमें मैदा और घी डालें। इसे धीरे से ठीक से रगड़ें।
2. अब थोडा़ सा पानी डालकर सख्त आटा गूंथ लें. इसे 15 मिनट के लिए अलग रख दें।
3. इस बीच, एक पैन गरम करें और उसमें थोड़ा घी डालें। 4. कटे हुए मेवे डाल कर हल्का ब्राउन होने पर भून कर अलग रख लीजिये
5. उसी कड़ाही में मावा और नारियल डालें. 2 मिनट के लिए भूनें। किशमिश डालें, सूखे मेवे, इलाइची पाउडर भूनकर अच्छी तरह मिलाएँ। गैस बंद कर दें और ठंडा होने के लिए एक तरफ रख दें।
6. जब मिश्रण अच्छे से ठंडा हो जाए तो इसमें चीनी पाउडर डालकर अच्छी तरह मिला लें. अब स्टफिंग तैयार है..
7. एक लोई ले, उसे बेल कर नीबू के आकार की लोई बना
8. एक नींबू के आकार की लोई लें, उसे 4 डिमेंटर के गोल आकार में बेल लें। (चपाती की तरह)
9. चपाती लीजिए और सांचे पर रख दीजिए
10. 1 छोटी चम्मच स्टफिंग लेकर चपाती के बीच में रख दीजिए. अब थोड़ा पानी लें और चपाती के किनारों पर लगाएं।
11. अब सांचे को कस कर बंद कर दें और अतिरिक्त आटा साफ कर लें.
12. अब कढ़ाई में तेल गरम करें. जब तेल हल्का गर्म हो जाए तो इसमें एक एक करके गुझिया डालें और धीमी आंच पर सुनहरा होने तक भूरा तलें।

अब बनकर तैयार है मीठी और रसीली गुझिया
अपने परिवार और दोस्तों के साथ आनंद लें 













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